CASSATIE BIJ DE HOGE RAAD

In cassatie wordt uw zaak behandeld bij de Hoge Raad der Nederlanden. Het is de laatste instantie waar u in Nederland terecht kunt om een uitspraak of beslissing aan te vechten. U komt bij de Hoge Raad terecht indien u eerst alle mogelijke procedures heeft doorlopen.

In Nederland wordt een strafzaak eerst behandeld bij een rechtbank. Indien er vervolgens hoger beroep wordt ingesteld dan komt u bij het gerechtshof terecht. Indien u het vervolgens niet eens bent met een uitspraak van het gerechtshof in hoger beroep, dan kunt u cassatie bij de Hoge Raad. In sommige procedures, zoals bij een beslissing van de rechtbank op een klaagschrift tegen inbeslagname, is er geen hoger beroep mogelijk maar kan er direct cassatie worden ingesteld bij de Hoge Raad.

De cassatieprocedure is anders dan de procedure bij de rechtbank en het gerechtshof. De procedure vindt in beginsel volledig schriftelijk plaats. De cassatieprocedure houdt geen volledige nieuwe behandeling van de zaak in. De beoordeling in cassatie blijft – kort gezegd – beperkt tot de vraag of het hof/de rechtbank het recht en de wet juist heeft toegepast en voldoende heeft gemotiveerd waarom tot een bepaalde beslissing is gekomen. Bovendien is toegang tot de cassatieprocedure niet vanzelfsprekend. Er moet een voldoende belang worden aangetoond en er moet aannemelijk worden gemaakt dat ingediende gronden tot cassatie kunnen leiden.

De cassatieprocedure is de laatste kans die u heeft om uw recht te halen. Indien u meent dat er fouten zijn gemaakt in uw strafzaak, dan kunt u in cassatie gaan. Bijstand van een advocaat in de cassatieprocedure is verplicht. U mag dus niet zelf procederen bij de Hoge Raad. Het is van belang dat u weet dat alle juridische mogelijkheden zijn onderzocht. Het is daarom belangrijk dat de uitspraak of beslissing waar het om gaat kritisch tegen het licht wordt gehouden door een gespecialiseerde advocaat.

Onze advocaten hebben veel kennis en ervaring op het gebied van cassatie in strafzaken. Wij kunnen u informeren over uw rechtspositie en mogelijkheden.

Er staat beroep in cassatie open indien u in hoger beroep bent veroordeeld voor een misdrijf. Indien u bent veroordeeld voor een overtreding, dan kan er alleen cassatieberoep worden ingesteld indien u een boete opgelegd heeft gekregen van méér dan € 250,-.

Daarnaast kunt u tegen verschillende beschikkingen van de rechtbank (zoals een beslissing over een inbeslaggenomen voorwerp of een ingevorderd rijbewijs) cassatie instellen.

Een slachtoffer of benadeelde partij kan niet zelfstandig beroep in cassatie instellen. Er kan alleen cassatie worden ingesteld door de verdachte of door het openbaar ministerie (OM). Wel is het dan mogelijk om als advocaat van het slachtoffer of de benadeelde partij een middel in te dien over de beslissing op de vordering van de benadeelde partij, indien daarover wordt geklaagd door de verdachte of het openbaar ministerie.

Wij kunnen u adviseren over de mogelijkheden in uw situatie.

Indien u het niet eens bent met een uitspraak van het gerechtshof in hoger beroep, dan moet in beginsel binnen twee weken na deze uitspraak beroep in cassatie worden ingesteld. Indien u cassatie wenst te gaan tegen een beschikking van de rechtbank, dan is de termijn binnen twee weken nadat de beschikking aan u is betekend.

Er zijn uitzonderingen op deze termijn, bijvoorbeeld indien u pas later op de hoogte bent gebracht van een uitspraak. Indien u wilt weten wat de mogelijkheden zijn in uw situatie, dan kunt u contact met ons opnemen voor advies.

Het is in ieder geval van belang om te voorkomen dat u te laat bent. Neem direct (vrijblijvend) contact op met onze cassatieadvocaten indien u in cassatie wenst te gaan. Wij kunnen namens u tijdig cassatie instellen.

Een cassatieprocedure is een hele andere procedure dan bij de rechtbank of bij het gerechtshof. Bij de rechtbank en het gerechtshof worden de feiten behandeld en besproken. Dat is bij de Hoge Raad niet het geval. De cassatieprocedure houdt geen volledige nieuwe inhoudelijk behandeling van de zaak in. Er vindt geen feitenbehandeling meer plaats op een openbare terechtzitting. Het is daarom niet mogelijk om bijvoorbeeld nieuwe verweren of nieuwe feiten naar voren te brengen in de cassatieprocedure. De procedure bij de Hoge Raad is volledig schriftelijk. De beoordeling in cassatie blijft beperkt tot de vraag of het hof/de rechtbank de proceduregels in acht heeft genomen en of het recht op een juiste wijze is toegepast.

Wanneer namens de verdachte of door het OM op tijd klachten zijn ingediend, kan het slachtoffer of de benadeelde partij ook in de gelegenheid worden gesteld om te klagen over de beslissing die het hof heeft genomen over de vordering tot schadevergoeding.

U kunt klachten in een cassatieprocedure niet zelf indienen. Bijstand van een advocaat in de cassatieprocedure is verplicht. Dat geldt ook voor bijstand aan een slachtoffer of benadeelde partij in een cassatieprocedure.

Er vindt in cassatie alleen een beperkte (juridische) beoordeling plaats. Bovendien is toegang tot de cassatieprocedure niet vanzelfsprekend. Er moet een voldoende belang worden aangetoond en er moet aannemelijk worden gemaakt dat ingediende gronden tot cassatie kunnen leiden. Een gespecialiseerd advocaat kan u hierover informeren en eventueel namens u cassatiemiddelen indienen.

Na het instellen van cassatie duurt het doorgaans lange tijd voordat u iets over uw zaak hoort van de Hoge Raad. U zult op enig moment zelf van de Hoge Raad bericht ontvangen dat binnen 60 dagen door uw advocaat cassatiemiddelen ingediend moeten worden via een cassatieschriftuur. De termijn bedraagt 30 dagen bij een slachtoffer of benadeelde partij en in geval van cassatie tegen een beschikking.

Alleen een advocaat kan namens u klachten indienen. U mag het niet zelf doen. U heeft dus altijd een advocaat nodig bij het voortzetten van een cassatieprocedure. Cassatie in strafzaken is een specialisme. Juist daarom is het van belang dat u een gespecialiseerde advocaat inschakelt.

Onze advocaten hebben veel kennis en ervaring op het gebied van cassatie in strafzaken. Onze advocaten zijn lid van de specialistenvereniging, de Vereniging van Cassatieadvocaten in Strafzaken (VCAS), zodat professionaliteit en goede bijstand van ons verwacht mag worden.

U kunt contact met ons opnemen om snel te vernemen wat onze specialisten voor u kunnen betekenen. Een eerste (oriënterend) gesprek is vrijblijvend en kosteloos.

Onze advocaten bestuderen het dossier van de Hoge Raad laten u eerst weten hoe de kansen in cassatie worden ingeschat. De uitspraak waartegen cassatie is ingesteld zal kritisch tegen het licht worden gehouden. Mocht de conclusie zijn dat er met enige kans op succes geklaagd kan worden bij de Hoge Raad, dan kan een advocaat cassatiemiddelen indienen. Onze advocaten zullen u goed adviseren en – indien mogelijk – cassatiemiddelen voor u indienen. De Hoge Raad gaat de cassatiemiddelen vervolgens inhoudelijk beoordelen. Aan de hand van de ingediende cassatiemiddelen zal de Hoge Raad beoordelen of de uitspraak of de beslissing waartegen cassatie is ingesteld vernietigd dient te worden. Indien dat het geval is, dan kan de Hoge Raad in sommige gevallen de zaak zelf afdoen door bijvoorbeeld de uitspraak aan te passen. Indien de zaak (gedeeltelijk) opnieuw moet worden behandeld, dan zal de Hoge Raad de zaak terugverwijzen naar het gerechtshof. Het gerechtshof moet de zaak dan opnieuw beoordelen.

Het kan daarnaast ook zijn dat Hoge Raad het cassatieberoep direct niet-ontvankelijk verklaart indien duidelijk is dat er onvoldoende belang is en/of de klachten niet tot cassatie kunnen leiden.

Indien u wel ontvankelijk bent, dan zal een inhoudelijke beoordeling plaatsvinden. U moet erop rekenen dat de procedure dan nog meerdere maanden zal duren. Eerst zal de Procureur-Generaal bij de Hoge Raad een conclusie nemen waarbij wordt gereageerd op de cassatiemiddelen die de advocaat namens u heeft ingediend. De Procureur-Generaal heeft een adviserende rol. In de praktijk is de conclusie van de Procureur-Generaal belangrijk, maar de Hoge Raad is niet verplicht om een conclusie te volgen. Ook na de conclusie kan de Hoge Raad het cassatieberoep niet-ontvankelijk verklaren. Indien een conclusie is gegeven, dan mag de advocaat daarop nog reageren binnen twee weken. Vervolgens zal de Hoge Raad bepalen op welke datum uitspraak wordt gedaan.

De Hoge Raad zal uiteindelijk een arrest wijzen waarin de uitspraak is opgenomen.

ADVOCAAT IN CASSATIE NODIG?

Een cassatieprocedure is een bijzondere procedure waarbij specifieke kennis vereist is. Het gaat tenslotte om een ander soort procedure dan bij de rechtbank of het gerechtshof en niet alle advocaten kunnen een cassatieprocedure behandelen. Het is daarom van belang dat u een advocaat inschakelt die zich heeft gespecialiseerd op dit gebied. De advocaat die uw zaak behandelt is lid van de Vereniging van Cassatieadvocaten in Strafzaken (VCAS). Bij de VCAS zijn alleen specialisten in cassatieprocedures aangesloten.

Wij hebben veel ervaring met cassatieprocedures in strafzaken en we kunnen u informeren en adviseren over de mogelijkheden. U kunt geheel vrijblijvend contact met ons opnemen.